Noile GTLD (generic top level domain)

ICANN a pus la cale inca din 2011 posibilitatea de a inregistra noi extensii generice primul valabil dintre acestea fiind .XYZ. Incepand cu ianuarie 2012 s-au deschis aplicatile la programul ICANN, aplicatii care ce sunt destinate comapaniilor sau persoanelor private ce dispun de un buget foarte mare si care au vazut oportunitatea de a deschide noi oportunitati in afaceri din mediul online.

Totalul aplicantilor fiind de 1930 insa nu toate au fost sau vor fi aprobate de catre ICANN. Se estimeaza ca aproximativ peste 1400 de noi extensii sa fie deschise spre ingregistrare (domeniu nou cumparat) publicului larg pâna la sfarsitul anului 2015.

Primul din seria new GTLD a fost .XYZ detinuta de intreprinzatorul privat Daniel Negari si deschis publicului larg (spre inregistrare) in iulie 2014 totodata fiind si cea mai inregistrata extensie cu peste 1 milion de iregistrari. Au urmat (ordine aleatorie): .tattoo, .graphics, .ltd, etc.

Categoriile de new GLTD sunt diverse incepand cu cele standard si nu in ultimul rand ale anumitor comunitati cateva dintre ele le gasiti in lista de mai jos unele fiind valabile spre inregistrare altele in Landrush sau Sunrise. Unele extensii pot fi inregistrate de catre o persoana privata fara nici o restrictie altele necesita insa rezidenta in respectiva tara ex: Dubai sau pentru extensia .berlin trebuie sa ai conexiuni ale afacerii tale cu orasul Berlin sau dupa caz sa fie rezident exclusiv al oraslui New York City pentru extensia *.nyc.

Standard sau Generic TLD: .guru, .xyz, .link, .xxx, .tattoo, .beer, .poker, .pizza, .vodka, etc..

Comunitate GTLD: .gay, .democrat, .gop, .republican, etc..

Geografic TLD: .berlin, .paris, .tokyo, .nyc, .toronto, . yokohama, etc..

Brand TLD: .gmc, .hyundai, .seat, .nissan, .bmw, .iveco, .jaguar, etc..